Tvorba webových stránok a eShopovZaložiť webovú stránkuZaložiť e-shop
aktualizované: 22.10.2010 11:54:16 

*  *  *     B E R N U Š K A     *   *   *

Kuchyňa
 
 
V mojej kuchyni to vždy skvelo rozvoniava.                                                 
 
 
                            Citite tú úžasnú vôňu?                                                           Ochutnajte - dobrú chuť !   
 
Moje obľúbené a zaručene osvedčené recepty:  
 

Vínové kolieska

30Dg hladkej múky,1helia,10 polievkových lyžíc vína zmiesime a cesto necháme 4-5 hodín v chlade.Rozvalkáme na ½ cm hrúbku,formičkou vykrajujeme kolieska,uložíme na suchý plech,potrieme vajíčkom a podľa chuti posypeme rascou,sezamom,soľou a upečieme.Môžeme ich použiť aj ako podklad pod chuťovky.

 
Jablkové rezy
Vaflové cesto:165g hladkej múky špeciál,80g práškového cukru,150g masla/HERA/,1 vajíčko,80g mletých orechov,1/2vanilkového cukru,1 čajová lyžička škorice_všetko zmiešame a vypracované cesto odložíme na 1 hod. odležať.Rozgúlame a uložíme na plech.,tenko potrieme lekvárom,popicháme vidličkou,pokryjeme postrúhanými jablkami,hrozienkami namočenými v rume.Na takto naplnený plech navrstvíme orechovú hmotu: 6bielkov vyšľaháme na sneh so 130g cukru.250g  hery,150g práškového cukru vymiešame do peny,pridáme 150g polohrubej múky,230g orechov,1/2prášku do pečiva,lyžicu kakaa-všetko preosiate,spojíme s krémom,pomaly primiešaqme sneh a natrieme na  cesto na plechu.Pečieme asi 45min. pri teplote 180:.PO upečení ešte horúce potrieme polevou z 5 žltkov,200g práškového cukru a z ½ citrona šťavy.Sú výborné.                                                    
                                         

Sirup ALOE VERA

3O dkg listov aloe, 50 dkg medu, 7dcl bieleho vína, 0.1 l liehu(96%)

Aloe rozdrviť nekovovým predmetom v sklenenej nádobe, pridat ostatné suroviny,premiešať a v tmavej nádobe odložiť na chladné miesto najmenej na 5 dní. Precedit len také množstvo,ktoré spotrebujeme za týždeň.

Užívanie:

3x denne 2 hodiny pred jedlom 1 kávovú lyžičku.Po5 dnoch dávky zvýšime na 1 čajovú lyžičku hodinu pred jedlom.

 

Bábovka, ktorá sa vždy podarí

360g polohrubej múky,1prášok do pečiva,1vanilkový pudingový prášok,citrónová kora,6vajec,300g cukru,1dl oleja,1dl horúcej vody,1vanilkový cukor,citronová štava, po 2 lyžiciach nakrájaných orechov,hrozienok naložených v rume,a čokolády.

Múku zmiešame s práškom do pečiva,pudingovým práškom,citrónovou kôrou. Žltky ušľaháme s cukrom a olejom do husta a za šľahania pridáme 2 lyžice horúcej vody. Postupne pridáme ďalšiu vodu. Pomaly pridáme múku,sneh z bielkov vyšlahaný s vanilovým cukrom a lyžičkou citrónovej šťavy. Nakoniec primiešame orechy,hrozienka a postrúhanú čokoládu. Cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a pri 180:C asi 45 min.pečieme. Stav prepečenia skúsime špajdľou,vyklopíme na mriežku a pocukrujeme.

Ľahké cesto na rožky, slanečky, pagáčiky... 

1 rastlinný tuk,25Dg hladkej múky,1 kyslá smotana,soľ.                                                                        

Všetko na doske zmiesime, zabalíme do folie na potraviny a na noc dáme do chladničky. Rozgúľame a vykrajujeme zvolené tvary ,pri pečení sa hodne zvačší. Potrieme vajíčkom a lubovolne posypeme . Možeme ozdobiť aj krúžkami klobásky ktorú prilepíme vajíčkom.


 Šalát z čínskej kapusty

čínska kapusta, 200 g tvrdého syra na strúhanie, 3 vajcia, sterilizovaný hrášok, kukurica z konzervy, pór, tatárska omáčka (biely jogurt)

Čínsku kapustu nadrobno nakrájajte, pridajte strúhaný syr, hrášok, kukuricu, pór a tatársku omáčku (jogurt). Vajcia uvaríme natvrdo, nakrájajte pridajte do šalátu a dôkladne pomiešajte. Podávajte chladné ako prílohu k jedlám.

Dvojfarebná roláda

3 celé vajíčka 100g kryštálového cukru ,1 čl vanilkového cukru-vyšľahať nad parou na 40°C pridať 1 pl vody prekypriť,z pol pomaranča kôru ,premiešať a pridať 100g hl.múky. Polovicu vyliať na plech vyložený papierom na pečenie,do zvyšku primiešať 100g kakaa,rozotrieť na bielu hmotu na plechu a pri 220st.piecť asi 5minút.

Plnka:

1.5dcl mlieka,10g kryšt.cukru,pol balíčka vanilkového cukru,20g pudingového prášku,150g masla,30g kivi,š*g pomaranča,1dcl pomarančovej šťavy. Maslo a pomarančovú šťavu vyšľahať na krem,pridať vychladený puding,vymiešať,vmiešať pokrájané ovocie a natrieť na vychladnutý plát cesta. Pomocou papiera stočiť a vychladiť v chladničke,poliať čokoládou.


Orechovo - kávová torta

6 bielkov, 250 g šľahačkovej smotany, 60 g vlažného rozpusteného masla, 1 PL instantnej kávy, 100 g pomletých orechov, 160 g hrubej múky, 160 g cukru

Bielky vyšľahajte dotuha. Za stáleho miešania pomaly pridávajte cukor, orechy, múku, kávu a maslo. Všetko zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastenú a vysypanú tortovú formu. Pečte dozlata asi 45 min. Upečenú a vychladnutú tortu prerežte cez stred na dva pláty. Tortu naplňte plnkou, ktorú si pripravte vyšľahaním šľahačky. Šľahačku môžete prichutiť pridaním kávy, ovocnej šťavy a pod. Naplnenú tortu spojte a vrch potrite ušľahanou šľahačkou, ozdobte orechmi alebo ovocím.

Tvarohové tyčinky

250g tvarohu,250g hladkej múky,250g rastlinného tuku na pečenie,mlieko podľa potreby,soľ,mak rasca a sezam na posypanie.Z tvarohu,múky a tuku vypracujeme cesto. Rozvalkáme ho na doske na hrúbku pol centimetra do štvorca potrieme mliekom a pokrájame na tyčinky približne 2x5cm.tyčinky poukladáme na suchý plech a posypeme soľou,rascou,makom alebo sezamom. Pečieme v rúre na 200;C asi 10 minút


Jogurtová torta s ovocím

Potrebujeme:2 biele jogurty,350g polohrubej múky,80 g práškového cukru,1vajce,1prášok do pečiva,tuk na vymastenie formy,múku na vysypanie formy,500g marhúl(ovocia...)

Mrvenička: 80 g polohrubej múky,60g masla,60g kryštálového cukru,50g maku alebo orechov.

Vajce rozšľaháme v miske,pridáme jogurty,múku s práškom do pečiva a cukor a vymiešame. Rozotrieme do vymastenej formy ,uložíme ovocie,okraje necháme volné. Posypeme mrveničkou a na 180tke pečieme asi30 minút


Výborné jablkové rožteky.

200g hladkej múky, 200g polohrubej múky, 250g rastlinného tuku na pečenie, 1 žltok, štipku soli, 2pol.lyžice práškového cukru, 100 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 1 vajce na potretie.

Plnka: 6Oog jablk,kryštálový cukor podľa chuti,1 balíček škoricového cukru.

Droždie rozrobíme vo vlažnom mlieku a necháme krátko kysnúť,v miske rozmiešame uvedené prísady aj vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto,ktoré vložíme do mikroténového vrecka,vložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky,najviac na 24 hodín. Nastrúhané jablká podusíme s cukrom podľa chuti do mäkka,po vychladení pridáme škoricový cukor. Studené cesto rozdelíme na 7 bochníkov a každý rozvalkáme na kruh ,ktorý rozkrájame na 8 rovnakých trojuholníkov. Na širšiu stranu cesta dáme plnku a zvinieme do rožteka. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie,potrieme vajíčkom a pečieme asi 15 min.pri 180:.

Plnku si možeme zvolit podla chuti aj inú.


 SOS vianočný koláč 

2 šálky silnej čiernej kávy,1 šálka cukru,2 PL kakaa,1šálka hrozienok,2 celé vajcia,špetka soli,1prášok do pečiva,2 mleté klinčeky,pol šálky masla,1vanilkový cukor,2čajové lyžičky mletej škorice,2šálky polohrubej múky.

Kávu,hrozienka,cukor varíme 10 minút,mierne vychladíme, pridáme maslo,pomiešame a pridáme múku,vajcia a ostatné ingrediencie, spolu dobre zmiešame a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme asi 60 min. pri teplote 180 .

 
TOPlist